Kedves Olvasó!

„Bizonyosságra törekedni
és elfogadni a  
bizonytalanságot…
Kemény prés ez,
mégis szorításából született meg
minden 
igaz bölcsesség, ima, művészet”

Pilinszky János

Szeretettel köszöntjük a Fogyatékosság és Társadalom interdiszciplináris, elektronikus, szakmai-tudományos periodika nyitó lapján.

A korábban nyomtatott formában elérhető folyóirat 2009-ben jelent meg először.
Az e-folyóirat pedig 2018 óta van jelen a hazai tudományos életben. 

Alapító főszerkesztői Könczei György és Mesterházi Zsuzsa voltak. Ma is érvényesek az első szám olvasói köszöntőjében megfogalmazott mondataik, melyekkel a legszélesebb közönség figyelmébe ajánlották a folyóiratot: „…a fogyatékosság jelensége és a fogyatékossággal élő ember együttesen kerül a szemlélődés, a kutatás, a kapcsolatkereső diskurzus középpontjába. A távolítás és a közelítés gesztusait, technikáit egyaránt fogjuk alkalmazni. Az elvonatkoztató tudományos kutatások feltáró munkáiban biográfiák sokaságának tapasztalatait, kapcsolati hálóit, történeti és társadalmi összefüggéseit gyűjtjük össze. Ugyanakkor megmutatunk élő arcokat, egyéni életutakat is a személyes sorsok szövedékének lenyűgöző bonyolultságaiban.” 

A folyóiratba olyan írásokat is várunk, amelyek nem kifejezetten fogyatékosság-témában íródtak, azonban az inspiráló gondolatcsere folytán hozzájárulhatnak a fogyatékossággal élő emberek társadalmi helyzetének, a fogyatékosság jelenségének kiterjedt vizsgálatához, értelmezéséhez. 

Kiemelt figyelmet szentelünk annak, hogy publikációs lehetőséget teremtsünk PhD hallgatóknak is. 

Rendkívül fontosnak tartjuk a fogyatékossággal élő személyek hangjának megismerését és megismertetését. Így minden lapszámban megszólaltatjuk őket élettörténeteiken, novelláikon, verseiken, blogjaikon keresztül vagy saját publicisztikáik által.

Helyet adunk a fogyatékosság szempontjából releváns kötetek, művészeti alkotások bemutatásának, ismertetéseinek, kritikájának is. 

A folyóiratban anonim módon lektorált tudományos írásokat közlünk.

A magyar és angol tanulmányokat tartalmazó folyóirat évente kétszer jelenik meg, nyáron és télen.

Jó olvasást kívánunk!

a Fogyatékosság és Társadalom c. folyóirat Szerkesztőbizottsága